top of page

ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΝΕΑ

Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαNEWLAW DPO

Πώς να προστατευτείτε από το «ηλεκτρονικό ψάρεμα» (phishing): Ο κίνδυνος πίσω από «ασφαλή» μηνύματα


Στο γεωμετρικά επεκτεινόμενο σύμπαν του κυβερνοχώρου, η ασφάλεια της ψηφιακής σας παρουσίας δεν πρέπει ποτέ να υποτιμηθεί. Η δικηγορική εταιρία NEWLAW βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της ηλεκτρονικής και διαδικτυακής απάτης και κατανοεί τις περιπλοκές των απειλών που κρύβονται στα φαινομενικά «ασφαλή» εισερχόμενα μηνύματα που λαμβάνετε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή/και του τηλεφώνου (sms). Σήμερα, αναλύουμε ευσύνοπτα ένα ζήτημα υψίστης σημασίας: τον κίνδυνο να κάνετε κλικ σε συνδέσμους σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφώνου, ακόμη και όταν αυτά φαίνεται να προέρχονται από αξιόπιστες πηγές όπως τράπεζες, πανεπιστήμια ή εταιρείες κοινής ωφέλειας.


Οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο χρησιμοποιούν πολλές τεχνικές εξαπάτησης, καθώς αποτελούν τους ειδικούς στην ηλεκτρονική μεταμφίεση. Η πιο διαδεδομένη τεχνική είναι γνωστή ως «ηλεκτρονικό ψάρεμα» («phishing»), σύμφωνα με την οποία οι σύγχρονοι εγκληματίες του διαδικτύου αναπαράγουν έξυπνα την επίσημη αλληλογραφία από αξιόπιστους οργανισμούς, εταιρίες, φορείς κτλ. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ή/και τηλεφώνου) μπορεί να φέρουν λογότυπα, εντύπωμα σφραγίδας, υπογραφή (π.χ. του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας), επίσημη γλώσσα, ακόμη και μια φαινομενικά νόμιμη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενός αξιόπιστου οργανισμού (π.χ. μίας Τράπεζας). Ωστόσο, κρυμμένη μέσα σε αυτά τα παραπειστικά και πλαστά μηνύματα βρίσκεται μια μεγάλη απειλή: υπερσύνδεσμοι που οδηγούν κατευθείαν σε δόλιους ιστότοπους και στην εγκατάσταση κακόβουλων λογισμικών. Ο στόχος; Να αποκτήσουν πρόσβαση στη συσκευή σας και να κλέψουν τις ευαίσθητες πληροφορίες σας, όπως διαπιστευτήρια σύνδεσης, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης και οικονομικά δεδομένα, για να διαπράξουν επιπρόσθετες αξιόποινες πράξεις.


Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα μίας τέτοιας ηλεκτρονικής απάτης, θα πρέπει πρώτα να μάθετε να την αναγνωρίζετε. Χαρακτηριστικά σημάδια που σας επιτρέπουν να εντοπίσετε ένα μήνυμα ή τηλεφώνημα «ψαρέματος» είναι τα εξής: ορθογραφικά και συντακτικά λάθη του μηνύματος, πίεση για άμεση δράση (π.χ. «πρέπει να μεταφέρεις τώρα τα χρήματα, αλλιώς θα χάσουμε τα προηγούμενα»), ύποπτο domain name («διεύθυνση» στο διαδίκτυο) (π.χ. μία Ελληνική Τράπεζα να σας στείλει ένα μήνυμα με domain name που δεν σχετίζεται με την επωνυμία της ή τη δραστηριότητα της) ή μη αντιστοίχηση του αριθμού τηλεφώνου ή της διεύθυνσης email του αποστολέα με το όνομα της εταιρείας από την οποία υποτίθεται ότι προέρχεται.


Ίσως αναρωτιέστε, πόσο επιβλαβές θα μπορούσε να είναι ένα κλικ; Ένα μόνο κλικ μπορεί να επιτρέψει σε ένα κακόβουλο λογισμικό να διεισδύσει στη συσκευή σας, να θέσει σε κίνδυνο τα προσωπικά σας στοιχεία και να επιφέρει καταστροφικές συνέπειες τόσο σε προσωπικό και ψυχικό όσο και σε οικονομικό και επαγγελματικό επίπεδο.


Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε; Η ενημέρωση και η επαγρύπνηση είναι η ψηφιακή σας ασπίδα. Ελέγξτε εξονυχιστικά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ειδικά εκείνα που προτρέπουν σε άμεση δράση ή ζητούν προσωπικές πληροφορίες. Διασταυρώστε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αναζητήστε ανεπαίσθητες γραμματικές ή συντακτικές ασυνέπειες. Το πιο σημαντικό, αποφύγετε να κάνετε κλικ σε συνδέσμους σε ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αντ' αυτού, επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο του ιδρύματος πληκτρολογώντας τη διεύθυνση URL απευθείας στο πρόγραμμα περιήγησής σας (π.χ. πληκτρολογώντας «https://www.nbg.gr» για την Εθνική Τράπεζα) ή επικοινωνήστε μαζί τους μέσω των επίσημων καναλιών εξυπηρέτησης πελατών τους. Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό να αναφέρετε τα ύποπτα περιστατικά στον αρμόδιο οργανισμό ή ίδρυμα ή στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος (https://cyberalert.gr/).


Για την καλύτερη ενημέρωση σας και πρόληψη, επισκεφτείτε και γίνετε μέλος στην ομάδα μας στο Facebook «ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ». Μαζί χτίζουμε ένα φρούριο γνώσης ψηφιακής ασφάλειας. Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μαζί μας, εκπαιδεύστε τους άλλους και μην ξεχνάτε ποτέ: ένας προσεκτικός χρήστης είναι ένας πολίτης ασφαλής στον κυβερνοχώρο. Η συλλογική μας επαγρύπνηση και η κοινή σοφία αποτελούν ζωτικά όπλα στον αγώνα κατά της ηλεκτρονικής απάτης. Ας είμαστε όλοι μαζί!


Στην περίπτωση που έχετε πέσει θύμα ηλεκτρονικού εγκλήματος (ή υπάρχει σχετική υπόνοια), μπορείτε να καλείτε τη NEWLAW όλες τις εργάσιμες ημέρες από τις 8:30 π.μ. έως τις 16:00 μ.μ. στα τηλέφωνα 2310 551 501 και 2310 261 501 ή να στείλετε email στην ηλεκτρονική διεύθυνση newlaw(at)newlaw.gr.




907 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page