Ο διευθύνων εταίρος της δικηγορικής εταιρίας NewLaw, Δρ Βίκτωρ Τσιλώνης, μίλησε στην Χριστίνα Τσόρμπα στην εκπομπή «ΤΑ ΛΕΜΕ» της Βεργίνα TV στις 17 Σεπτεμβρίου 2019 (https://www.youtube.com/watch?v=bzvHgoK3Yg0 ), σχετικά με την ψήφιση από τη Βουλή του Νέου Νόμου για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Ν. 4624/2019) κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679, τι ίσχυε ως τώρα και τι θα ισχύει από εδώ και στο εξής.
Μέχρι πρότινος, ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός ίσχυε ως εθνικός νόμος, καθώς οι κανονισμοί είναι δεσμευτικές νομοθετικές πράξεις, η εφαρμογή των οποίων είναι υποχρεωτική σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Το μόνο που έμενε στον Έλληνα νομοθέτη ήταν να νομοθετήσει εντός ενός χρονικού πλαισίου που είχε τεθεί για τον ακριβή τρόπο εφαρμογής στη χώρα του, είχε δηλαδή την ευχέρεια να προσδιορίσει ορισμένα σημεία πιο συγκεκριμένα. Δεδομένου ότι άργησε να ψηφιστεί στην Ελλάδα ο σχετικός εφαρμοστικός νόμος επιβλήθηκε πρόστιμο (της τάξης των €2.500.000 με επιπρόσθετη ημερήσια προσαύξηση για κάθε επιπλέον καθυστέρηση) και πλέον έχει ψηφιστεί ο ελληνικός εφαρμοστικός νόμος για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Ν. 4624/2019).
Γενικώς στη διαδικασία και την εφαρμογή υπάρχει ένας παραλογισμός, αφού πολλές φορές υφαρπάζεται η συναίνεση με παράνομο τρόπο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από την καθημερινή μας ζωή αποτελεί η επίσκεψη σε μικροβιολογικά ή/και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα, όπου ευθύς δίδεται με υποχρεωτικό τρόπο μια φόρμα συναίνεσης την οποία επιβάλλουν να υπογράψει ο εκάστοτε εξεταζόμενος/η.
Οι βάσεις δεδομένων είναι τεράστιες και το τεράστιο αυτό μέγεθος πληροφοριών θεωρείται ο νέος χρυσός στις μέρες μας. Πώς μπορεί όμως να μπει μια τάξη σε αυτό το χάος; Δίνεται η ευκαιρία για τακτοποίηση με αυτόν τον τρόπο Και φυσικά διοργανώνονται ημερίδες, εκδηλώσεις σχετικές για ενημέρωση του κόσμου, όμως το κύριο ζήτημα είναι το κατά πόσο θα κινητοποιηθεί ο καθένας μόνος του. Δεν υπάρχουν πολλοί ειδικοί στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή, το θέμα απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση που δεν είναι εφικτό να υφίσταται αφού δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα προγράμματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διεθνώς.
Ένα τρανταχτό παράδειγμα της εξειδίκευσης και της δυσκολίας σωστής εφαρμογής του Κανονισμού μπορείτε να παρακολουθήσετε περίπου στο σημείο των 14.20 λεπτών της συνέντευξης, που αναλύεται η επιβολή ενός μεγάλου προστίμου όχι λόγω μη νόμιμης συλλογής δεδομένων αλλά λόγω μη νόμιμης αιτιολογίας! Είναι απαραίτητο να εξηγείται για ποιο λόγο χρειάζεται η συλλογή αυτή και ποια τα δικαιώματα των ατόμων που αποδέχονται, γι’ αυτό και δημιουργείται σχετική φόρμα.
Ο Ελληνικός Νόμος ορίζει πως είναι απαραίτητη η παρουσία υπευθύνων σε κάθε επιχείρηση, εταιρεία, η πιστοποίηση δεν είναι αρκετή αλλά χρειάζονται άτομα που πραγματικά έχουν μελετήσει και γνωρίζουν το Νόμο καλά για τη σωστή επάνδρωση αυτών. (16.30)
Ενδιαφέρουσα είναι η ερώτηση ενός τηλεθεατή για το αν όλα αυτά ισχύουν και σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου. Πρέπει να περιορίζεται το καθήκον του αστυνομικού; Οι απαντήσεις δίνονται στη συνέντευξη στα 18.00 λεπτά.
Τέλος, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για προσωπικά δεδομένα και να αμελήσουμε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Απαιτείται μεγάλη προσοχή, διότι εμείς οι ίδιοι εκθέτουμε τους εαυτούς μας σε κίνδυνο. Είναι σώφρον να συσκοτίζουμε λίγο τα δεδομένα μας για να προστατευόμαστε (στα 20.30 λεπτά).
Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα συζητήθηκαν στη συνέντευξη αυτή. Πρόκειται για ένα φλέγον και αναμφίβολα μεγάλης σημασίας ζήτημα και σας παροτρύνουμε να την παρακολουθήσετε!
コメント